Forfatterarkiv: bigaard

Forår

Foråret er på vej, og inden længe vil alt igen være grønt.

Den første salat er plantet på friland, og dild er sået i væksthus, og på friland.

I væksthuset er vi for længst gået i gang, og de første tidlige kål er i dag sat udendørs til afhærdning inden de skal plantes i marken, og inden længe kommer løgene også ud til afhærdning.

Vi har også sået de første 200 meter gulerødder på friland i dag. Alle vores gulerødder i år vil blive dækket med inseksnet for at minimere gulerodsfluens angreb på kulturen. Besværligt, dyrt, men nødvendigt.

De første radiser vil være til salg i butikken om små 2 uger forventer vi, og vi glæder os.

I denne uge kan vi begynde at skære de første purløg til butikken.

Hver eneste dag over de næste mange måneder, vil hver dag give os nye opgaver i mark og væksthus. Hvert år glæder vi os til alt det nye spirende liv, naturen beriger os med, og alt vi frembringer til glæde og sundhed for alle der finder vej til vores butik.

Sibirisk kål

Sibirisk kål

Vi har fået en ny bladgrøntsag, der blev sået og plantet i efteråret, og har stået hele vinteren i væksthuset uden varme. Den hedder sibirisk kål, og er en kraftfuld grøntsag, hvor vi anvender det hele. Alle stilke og alle blade.
Skær grøntsagen i mindre stykker og damp den nogle minutter i lidt vand, kun indtil den lige er faldet sammen. Hæld den ud i en sigte, så evt. vand kan komme fra, og kom den tilbage i gryden, sammen med en smule olie og lidt salt.
Dette er alt.
Brug den som den er, men den kan også blandes med andet, f.eks Quinoa, ris, røræg og hvad du ellers finder på.
Prøv den, den strutter af frisk forår og vitaminer.

Jannes juleopskrifter

Julerødkål

Julerødkål som vi hvert år tilbereder den på Bigaard.

Rødkål snittes fint og koges i Søbogaards ribssaft, tilsat nogle spsk. Æbleeddike, groft atlanterhavssalt og et løg, der er stukket tæt med nelliker.
Løget skal ligge midt i gryden.
Alt dette tager faktisk ingen tid, men rødkålen skal stå længe og simre ved ganske svag varme, gerne 2 timer.
Det er ikke nødvendigt at røre i kålen, blot der er nok ribssaft, og lad den salige juleduft brede sig ud i hjemmet.
Tag løget med nellikerne op efter 2 timer og kom et snittet æble i ½ time (gerne boskop eller cox orange).
Kålen bliver kun bedre af at blive lavet en dag i forvejen (men det er ikke nødvendigt), og kan fint holde sig en uge i .køleskabet.
Der er dem, der fryser den – jeg har aldrig prøvet det.
Rødkål er faktisk nem at tilberede og giver en fin julestemning i huset.

Grønlangkål

Denne pragtfulde grønkålsret får vi adskillige gange i løbet af vinteren.

Grønkålsblade
Vand + bouillonterning
Smør
Piskefløde
Evt. havsalt
Evt. mørk sirup

Fjern grove stilke fra kålen og hak den groft. Kålen koges i vand med bouillonterning i ca. ½ time.
Hæld vandet fra og lad kålen dryppe godt af.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt kålen. Lad den svitse lidt under omrøring.
Tilsæt fløde, lidt af gangen. Lad fløden koge ind, spæd op med mere fløde og lad også den koge ind. Kålen skal koge langsomt, det hele varer ca. 2 timer. Man behøver naturligvis ikke at passe kålen hele tiden, rør bare af og til.
Smag til med lidt salt og sød evt. kålen med lidt Helios roesirup.

Julekartofler

Til julemiddagen får vi altid serveret kartofler således:
Aspargeskartofler eller andre små faste kartofler koges hele med skræl på og pilles, når de er kolde.
Vendes kort før servering i smeltet smør tilsat en masse hakket persille og en smule stødt atlanterhavssalt.
Det er ikke hvert år, der er lige meget persille, men noget skal vi nok finde, sådan er traditionen her på Bigaard.
Salat

Julesalat med appesiner, valnødder, bladselleri, pigeonæbler og nogle kumquat er også fast ingrediens på julebordet.
Julesalaten snittes, men det øverste grønne snitter vi ikke, det kommes i salaten på en dekorativ måde.
2 –3 appelsiner pilles og skæres i tynde stykker, pas godt på saften, den skal med i salaten.
Valnødder hakkes groft, bladselleri hakkes groft og pigeonæbler skæres i tynde både.
Alt blandes godt. Sæt bladene fra julesalat toppen rundt i kanten af skålen.
Snit kumquat og drys den over til sidst.

Bigaards julepostej

Nøddesteg med champignonsauce:
1 håndfuld skalotteløg
1 hvidløg
300 g champignon (hakket)
1 rodselleri ( fintrevet)
ca. 300g valnød/cashewnød
ca. 100g fuldkornsspeltmel
1 æg
ca. 2 dl lun grøntsagsbouillon
frisk rosmarin efter smag, klippet i små stykker
frisk timian efter smag, klippet fint
atlanterhavssalt og peber efter smag

Vi krydrer altid postejen kraftigt, og når vi alligevel er i gang, laver vi også dobbeltportion, så der er lidt til julefrokosten i dagene derefter (kold).
Løgene pilles og hakkes fint, svits dem klare i olivenolie og tilsæt champignonerne, steg det hele gyldent. Nødder og selleri hakkes i blenderen. Kom alle ingredienser i en skål og bland det hele godt. Kom farsen i en brødform, der er meget velsmurt og dernæst drysset med fuldkornsmel.
Dæk det hele med folie og bag postejen i ovnen ved 180o 1 time. Fjern folien, sæt varmen op til 225o og giv yderligere 6-7 min. Til overfladen er gylden. Vi lader stegen stå og trække ca. ½ time, mens den holdes varm, før den vendes ud på et aflangt fad. Serveres hel pyntet med rødvinskogte svesker hen over midten og mandarinskiver og enkelte blade af julesalat rundt i kanten.

Vintergrøntsager

Grønkålen står grøn og frodig på marken her ved indgangen til december. De venter på at blive til herlige retter, både forskellige udgaver af den traditionsrige grønlangkål, og mere moderne udgaver.

Personlig bliver jeg i godt humør af at se smukke dekorative grønkålsstokke som dekoration i december, når de står med deres krøllede blade fyldt med kraft og vitaminer, og trodser vinteren.

Jordskokkerne er nu i til salg i butikken. Parat til dejlige supper og meget andet. Alle grøntsager der skal indlagres er nu i hus, og på marken er der kun grønkål, rosenkål og porrer, samt jordskokker vi høster løbende til butikken. Alle disse grøntsager viser sig fra deres bedste side, hvis vejret er mildt og fugtigt derude, og vi selv luner os indendøre.

Snart vil jeg gøre status over sæsonen, og hvad den bragte med sig af udfordringer og glæder for os.

Græskartid

Efteråret er græskartid. De smukke orange Hokkaido græskar er lige nu helt aktuelle at bruge til suppe, men også skåret i skiver og bagt i ovnen med lidt olie og krydderurter efter smag.
Hokkaido kan også laves til mos evt. sammen med halvt kartoffel og med meget hakket grønkål eller persille i det sidste minut. Der findes mange opskrifter på suppe, hvor Hokkaido græskar indgår. Her på Bigaard kommer vi selleri, gulerødder, porrer og skalotteløg i, samt et lille tvist af chili i sammen med en passende mængde græskar. Hokkaido græskar behøver ikke at skrælles uanset hvordan du tilbereder den.

Grønkålen er klar til at blive plukket. Den står superflot på marken lige nu med meget smukke grønne blade. Vi har grønkål i rigelige mængder, parat til at imødekomme ethvert behov for udfoldelse med den sunde og velsmagende kål.

Rodpersille og pastinak er nu også i butikken, samt kålrabi og glaskål.

Vi har stadig mange grøntsager stående på marken, bl.a alle hvidkål og rødkål. De har endnu brug for lidt tilvækst inden vinterindlagringen. Men vi har sprøde, tunge sommerhvidkål, der tillige er meget velsmagende til salg netop nu.

Væksthusene er ved at blive ryddet for sommerens grøntsager. Der er dog stadig tomater og snack peber fra væksthuset til salg i butikken et stykke tid fremover.

Paradisæblerne skal med fordi de er så smukke lige nu. Vi har opdaget, at paradisæbler egner sig til at blive tørret. Vi skærer dem over en gang og i tørremaskinen indtil passende tørring. De har en kraftig lidt syrlig smag, og kan spises som snack eller som vi gør, lader dem indgå i vores morgengrød. Det er lige nu de skal plukkes.

Danmarks længste pastinak?

Danmarks længste pastinak?

Danmarks længste pastinak?

Nu har vi allerede oktober, og optagning af rodfrugterne er begyndt. Foreløbig er det kun kartofler og alle gulerødder der ligger i storkasser på vores lager til salg i vinterhalvåret.

Vi høster hver dag friske rødbeder, persillerod, pastinak, selleri, bladselleri m. m. og butikken dufter dejligt hver dag af helt friske grøntsager.

Den viste pastinak på billedet er målt til 150 cm, så det er ganske imponerende at få en sådan rod op. De fleste rødder er gået i stykker inden de er oppe.

Vi har netop høstet alle græskar, inklusiv hokkaido, som kan anvendes til mange formål. Vi har en kunde der også sylter dem med velsmagende resultat. Vi har også mange andre græskar i smukke farver.

Den røde ræddike afløser nu snart radiserne , og inden længe har vi rosenkål og er så småt begyndt på grønkålssæsonen, der ser meget lovende ud.

Der er stadig persille, basilikum, nye broccoli og flotte sommer hvidkål.

Tomater og agurker er på retræte, og snart vil husene været ryddet for at give plads for bladgrønt i vinter og det tidlige forår.

Vores porrer er sunde og store, og i rigelige mængder. Vi høster også kålrabi og glaskål.

Velkommen i vores butik, venlig hilsen

Janne.

 

 

 

 

Marken bugner af persille!

Marken bugner af persille!

På Bigård bugner marken for tiden af persille

Juni måneds kulde og regn har næsten ødelagt hele jordbær høsten. Vi håber meget på den kommende periode bringer varme og sol i passende mængder med sig.

Som gartnere spiller vi altid sammen med den ukendte faktor -vejret-  hvilket er en kilde til en konstant udfordring for os, men kedeligt bliver det aldrig.

Vi høster mange kål i den bedste kvalitet, og vi ser frem til at gulerødder og rødbeder er klar til høst.

De nye løg står smukt på marken og vi er begyndt at have dem som bt. i butikken.

Tomaterne begynder nu endelig at blive røde og agurker har vi i bedste kvalitet.

Ærterne er blevet meget forsinket af regnen og kulden, men de er der, og de kommer snart i butikken.

Lige nu bugner marken i super flot persille og vi sælger persille i kg  og 500 g’s poser  i butikken til at fryse ned eller bare fråse i persille. Her kommer en opskrift på persille pesto vi spiser daglig her på Bigaard.

Persille Pesto:

Persille med stilk-græskarkerner eller andre kerner-hvidløgsfed- tørrede tomater i olie-ekstra olivenolie- agurk. alt blendes grundigt sammen.

Dette er alt. jeg angiver ikke mængde, idet det må afhænge af hvilken konsistens og smag I ønsker.

Vi bruger meget store mængder persille i pestoen og bruger den daglig på rugbrød til kartofler og til andre grøntsager.

Persille giver dig mange vitaminer og mineraler, så det er nu kroppens depoter kan blive fyldt op.

En af kunderne gav mig forleden dag en inspiration til at bruge pesto på følgende måde:

Et brød skæres igennem på langs, så der er to halvdele. på den ene halvdel lægges et tykt lag pesto.

på den anden halvdel lægges en blød ost med skiver af tomater på.

brødene kommes i ovnen max 15. min. salat blade lægges på. de to halvdele klappes sammen, og skæres derefter ud i skiver der nu er spiseklare.

Nye kartofler

Vi har nu haft nye kartofler i butikken en uge, og de er stadig fine og håndopgravede.

Det er en daglig glæde at hente mange nye grøntsager og urter hjem fra mark og væksthus daglig.

Vi har nu  agurker og de smukke violette knudekål, der er sprøde og velsmagende at spise rå og skåret i tynde skiver.

Blomkål og broccoli direkte fra marken er nu også i butikkens sortiment.

Jordbær fra marken forventes klar til næste uge.

Nye spidskål

Nye spidskål

Nye spidskål

Nu er der nye spidskål, rabarber, glaskål og spinat.

Foruden salater, rucola og radiser, er der ny persille, basilikum, dild, esdragon og purløg.

De grønne asparges er fremragende, og vil være det nogle uger endnu såfremt vejret arter sig vel.

Nye kartofler, agurker og jordbær kommer snart.

De smukke sommer portulak blomster er klar til udplantning, og står og stråler i deres smukke farver.

Alt gror godt hvilket giver os megen travlhed på marker og i væksthus. Sådan skal det også være på denne tid af året, hvor alt endnu er smukt og grønt med duftende syrener og liljekonvaller. I år har der også været en overdådighed af blomster på frugttræerne og blåbærbuskene, hvilket lover godt for høsten.

Asparges

Vi elsker vores grønne asparges. Selv synes vi at de smager bedre end hvide asparges, men det er selvfølgelig smag og behag hvad man foretrækker.